2020-05-03 - Nemůžu opravit jednu součástku, nemám doma pájecí stanici

logo 2020-05-03 - Nemůžu opravit jednu součástku, nemám doma pájecí stanici

Veškerá elektronika funguje na magický dým ukrytý v součástkách. Pokud dým unikne, součástka přestane fungovat.

A když je pak potřeba ji vyměnit, tak to nejde bez extra drahého zařízeni, nebo jde?

To jsme se na jednom internetu bavili o odpálené součástce a padnul více méně podobný názor. Plus přibyla debata o tom, jak je jakási páječka nepoužitelný klump, protože hrot nejde ocínovat (teda padlo pokovit a já se podivil, zda není ten hrot už z výroby kovový dost) - a když ho orvou pilníkem až na měď, tak pak zase hrozně ubývá.

G> Proc chces pokovovat hrot, on neni kovovy uz z vyroby dost? Ja tim mam odpajeho par tisic spoju, zatim na nem cin nedrzi, jsem tomu rad a povazuju to za znak rozumne kvality ...

G> (Teda pri pajeni se na nej nachyta nejruznesi bordel, ale staci lehce otrit o vlhkou houbicku a je zase stejne cisty jako novy a zadny cin na nem. Pri pajeni kdyz dam na tu plosku na konci pajku, tak tam ta kapka drzi, kdyz to dam k medenemu spoji a nozicce, tak kapka vesele stece - takze to tam nechyta ve smyslu ze voda nechyta na sklo - kapka se udrzi, dokud ji necim nestahnu, pak to zustane v puvodnim stavu, nanejvys staci lehce pretrit)

G>Ale proc? Pocinovani znamena, ze se ti cast toho hrotu rozpusti v cinu, cim se ti jednak meni (zhorsuje) kvalita cinu, jednak ti hrot ubyva a meni tvar a uzittek z toho veskery zaddny, zato skody ddost. Proto se taky ta med v hrottu (co dobre vede teplo) potahuje jinym kovem, aby to odolavalo cinu. A tuto pracne nanesenou vrstvu pak kolegove pracne obrousili, aby ziskali horsi vlastnosti, odpovidajici prehistorickym pajeckam, ktere to lepe neumely, nez prisly "vecne hroty" a pak se divi, ze je to stejne blbe, jak ty prehistoricke pajecky ... OMG WTF!

X> no pocinovat. cin je taky kov. a to i ve slitine se stribrem nebo olovem ;)

X> Bavim se jen a pouze o tom, ze na lidl pajecce nedrzi pajka. K cemu je to dobre ? Mozna je to otazka presvedceni ale treba me dost vadi kdyz mi cin pred pajeckou uhyba. takze si nenaberes kapku a tak.

X> Jako jestli si to chces zkusit rad te s tim necham zapajet smd challenge, mozna kdyz udelame video a dame ho na brmlab tak ti lidl tu pajku da zadara :D

X> Kdyby to na tom hrotu drzelo, nikdo by nic nebrousil. (hele videl jsi tu pajku irl ?)

G> Lidlovskou ne, Aten 936 mam doma, takhle vypada hrot po asi tisicovce spoju - skoro jako novy

images/hrot.jpg

G> a cin a kalafunu a tak jsem z toho cistil jen otrenim o mekkou vlhkou houbicku, zadny drhnuti, zadne stopy po cinu, i opalene PVC a jine plasty odpadaly a zbyla jen ta spina ve stredni casti.

G> Fakt je, ze cin neuhyba (jako treba kapicky rtuti na skle ci voda na rozpalenem zeleze), ale ani nedrzi.

G> A pajim tak, ze hrotem ohreju vyvod a pad a dam tam trubicku cinu a on tam kus stece. Nebo obddobynm zpusobem ocinuju pad a SMD soucastku do toho ponorim a pockam, az to vyvzlina. Proste jiny pristup nez s pistolovkou.

X> tak jsi ale pak úplně někde jinde. Já se ale pořád bavim o tý z lídlu a protože zkušenost mam nejednu a zároveň jsem někdě viděl podobnou diskusi přihodil jsem hacky jiných (to broušení). Protože i blbá páječka je lepší než žádná když to zapneš jednou za uherák a už jí máš.

G> OK, dam jednu z OBI, asi to bude podobny kalibr (tady ta sama z hornbachu https://www.hornbach.cz/shop/Elektricka-pajecka-CFH-E-60/915151/artikl.html ) Regulaci pro jistotu nema vubec, furt to pece na plno, rozehriva se jednu vecnost a pak pali i ten tistak pod tim, takze to slabe lupe kdykoli ji necham na jednom miste moc dlouho. A neplacte, muzete si za to sami, to vy jste me k tomu dohnali.

Je to hrozna piplacka, ale krome toho, co bylo v ty krabici (vcetne pajky) jsem pouzil jen drzak, lupu a dve pinzety. (a i kdyz by to chtelo, tak ani kalafunu na pajeni nebo lih na nasledne ocisteni ne)

images/h0.jpgimages/h1.jpg

Jo, je to poleno a priserne prepaluje, chtelo by to tak 150C, ne 460C - to uz pali i ten tistak

1206 - pohoda:

images/h5.jpg

0805 - no jde to:

images/h4.jpg

0603 - Trochu to trci do prostoru, ale vede dobre:

images/h3.jpg

jedna a druha strana po dopajeni

images/h6.jpgimages/h7.jpg

a porovnani velikosti (ten prvni 0603 jsem opravil)

images/h8.jpg

A samozrejme test na zaver - meril jsem odpor mezi pady tech dalsich v sade, seddel +/- 10% od souctu nominalnich hodnot tech SMD odporu - takze v norme, zjevne to funguje jak ma a i cinani dodrzeli toleranci :)

A byl bych mnohem radeji, kdyby se ten cin na ten "hrot" neblemcal a zdrhal pred nim :-/

Podle obrazkovych popisku pro negramotne uz to pry na elektroniku neni, ale na pocitace jo, stejne jako na draty >1.2mm^2 a hracky a plechy >0.5mm ale na lampy jeste ne (to asi maj na mysli jako ty mosazny konstrukce). Jo, na silove draty a okapi (https://www.bugemos.com/?q=node/153 ) jsem to kdysi kupoval, abych si nenicil veci na elektroniku